уторак, 28. новембар 2023.

О мени - Петар Ракас

 

О мени

Свети Сава је по значају први научник српски, јер је утемељио Цркву и Науку Христову у нашем српском народу и земљама српским и поморским, надахнут Духом Светим од Бога Живога измолио Господњу Благодат за Земаљску Србију и Спасење у Христу Богу у Небеској Србији. Свети Сава утемељио је српске школе и болнице и сав живот од свог времена до у вечност. Захвалан сам Богу да ми се у животу указала прилика да постанем и будем наставник у Светосавској школи.

Петар Ракас, наставник технологије рада и праксе односно технологије рада са практичном наставом у Грађевинској школи у Београду. Стручни испит и лиценца – наставник практичне наставе грађевинске струке | грађевински инжењер (7.1) извођач радова | саветник за безбедност и здравље на раду – стручни испит за практичну оспособљеност за обављање послова безбедности и здравља на раду. Компетентан да предаје следеће стручне предмете: Технологија рада са практичном наставом, Организација грађења, Технологија грађевинских радова, Грађевинска механизација, Машине за производњу и просејавање каменог агрегата, Машине за специјализоване послове на градилишту, Завршни радови, Грађевинско пословање и калукулације; као и Грађанско васпитање.

petarrakas@gradjevinska.edu.rs  моб. 064-172-53-73
Грађевинска школа, Београд, Београд-Звездара, ул. Хајдук Станкова 2.   www.gradjevinska.edu.rs
 
  • Предаје наставни предмет – технологија рада са  практичном наставом, за ученике образовног профила – монтер суве градње. Монтер суве градње је трогодишњи образовни профил, који омогућава ученицима да се после завршетка Грађевинске школе у Београду и положеног завршног испита, запосле и успешно баве сувом градњом као занатлије/мајстори, а после одговарајућег професионалног радног искуства на градилиштима постану пословође и предузетници у сувој градњи. Сува градња је монтирање ентеријерских плафонских, зидних и подних система од гипсаних плоча, потконструкције и изолације (Knauf GIPS и еквивалентно / спуштени плафони, преградни зидови, облоге плафона и зидова, облоге поткровља, подне подлоге, подигнути подови, специјални системи и др.). Такође, могуће је и наставити школовање у Грађевинској школи у Београду за четворогодишњи образовни профил (препоручујем) – извођач инсталатерских и завршних грађевинских радова, као што је могуће и студирати грађевину. https://rakas.rs/monter-suve-gradnje/ 
  • Ученицима који су посвећени послу у занатско-мајсторском смислу, као и у области процесног организовања радова у сувој градњи, статистички најмање треба три године да  постану пословође у фирмама где раде, или да се осамостале па постану предузетници. Најновији предузетник у 2022 години у сувој градњи је мој некадашњи ученик монтер суве градње Никола Станковић, који је био део тима Сува градња Србија који је од 2019 године Вицешампион Европе у сувој градњи. Видео клип Данас, Никола Станковић ПР има своју предузетничку фирму која се зове John Construction, на сајту АПР-а линк apr.gov.rs
  • 2002 године јавиле су се прве идеје да се школују монтери суве градње, а 2003 године смо уписали прву генерацију ученика монтера суве градње у 8 средњих школа у Србији, као и у нашој Грађевинској школи у Београду.
  • Тако да ове и следеће године обележавамо 20 ГОДИНА СУВЕ ГРАДЊЕ.          
  • Такође, вредно је поменути да је на мој предлог после положених свих тестова Владан Миливојевић примљен  радни однос у београдском Кнауфу (од почетка наш социјални партнер / произвођач система суве градње – грађевински материјали и техничка подршка), на радном месту инструктор градње, а који је уз велико радно искуство пре тога завршио код мене у школи за монтера суве градње (редовно), а потом и ванредно за извођача инсталатерских и завршних грађевинских радова. Такође, похвалићу се и Марком Мишићем и Николом Јанковићем, који су сада актуелни студенти грађевине, а пре тога су били моји ученици. У такмичарском делу на Међународним такмичењима младих монтера суве градње старости до 21 године живота – Knauf Junior Trophy, највеће успехе сам остварио са мојим следећим ученицима: I место 2008 године Борисом Станковићем и Александром Гајићем, и II место 2019 године са Лазаром Тришићем и Николом Станковићем. Претходно поменути Никола Станковић је најновији и најмлађи предузетник у сувој градњи, међу мојим некадашњим ученицима. Мајстори и предузетници у сувој градњи  постали су и многи моји некадашњи ученици, а поменућу оне са којима сарађујем у Београду као са колегама у струци и по питању праксе за нове ученике, и то су: Урош Ђурић, Марко Томић, Дарко Вучићевић, Борис Станковић, Александар Гајић, Жива Сувачар, Миле Рајковић, Лазар Тришић, Никола Станковић, браћа Сава и Младен Радивојевић, Горан Мирковић, Иван Радоњић, Саша Недељковић, Страхиња Кокановић, Владимир Ћирковић, Адам Матић, Лука Манојловић и други који раде широм Србије, Европе и света.
  • Петар Ракас – лични мејл / блог-сајт: petar@rakas.rs  https://rakas.rs
  • Формално – наставник технологије рада са практичном наставом (пракса) за ученике монтере суве градње (теоријска и практична знања, практична настава – вештине и радне навике, заштита на раду на радном месту и безбедност и здравље на раду).
  • Неформално: професор / наставник, наставник праксе, наставник суве градње, професор праксе, професор суве градње, Петар Ракас – сува градња, Петар Ракас – безбедност и здравље, “Школа и пракса – мајстор, знања и вештине предузетник”, “Паметно и мудро”, “Оправдања не постоје – постоје последице – добре и лоше”, “У начелу живот, здравље, победа и успех, у појединостима добра воља.” Како год да ме зовете или цитирате  доведите бар једног ученика за упис у први разред …
  • Победе / успеси на такмичењима у сувој градњи са ученицима: у Србији 5 пута први, у Европи једном први и једном други. Актуелни вицешампион Европе у сувој градњи.
  • Високо образовање 7.1 ниво НОКС-а, 240 ЕСПБ, Специјалистичке струковне студије II (другог) степена (ССС, 180+60 ЕСПБ) стечене у складу са Законом о високом образовању („Службени гласник РС”, бр. 76/05, 100/07 – аутентично тумачење, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 – аутентично тумачење, 68/15 и 87/16), почев од 10.09.2005. до 07.10.2017. год. Стручни назив: струковни инжењер грађевинарства – специјалиста, Висока грађевинско-геодетска школа, Београд, 2009-2010 / Академија техничко-уметничких струковних студија Београд (АТУСС). Извођач грађевинских радова. Средње образовање: грађевински техничар за високоградњу. Линк ка сајту Национални оквир квалификација Србије (НОКС) – Упоредна табела нивоа квалификација и врста образовања
  • Садашње и претходно образовање: Струковни инжењер грађевинарства – специјалиста, високо образовање, 7.1 ниво НОКС-а, специјалистичке струковне студије II (другог) степена. Претходно образовање: Високо образовање, 6.1 ниво НОКС-а, 180 ЕСПБ; струковни инжењер грађевинарства, Висока грађевинско-геодетска школа, Београд, 2004-2005; Виша школа, 6.1 ниво НОКС-а, 1991-1996, Инжењер грађевинарства, Виша грађевинска школа, Београд; Средња школа, 4 ниво НОКС-а, IV степен стручне спреме, 1986-1990, Грађевински техничар за високоградњу, Архитектонска техничка школа, Београд
  • Испит за лиценцу за наставника – датум/година 17-18. март 2003. године, Стручни испит „Наставник практичне наставе грађевинске струке“, Лиценца за наставника
  • Радно искуство: 1) од 2001 год. Грађевинска школа, Београд, наставник; 2) 1992-2000 год. Трио-Р са п.о. Београд, извођач грађевинских радова, шеф градилишта, грађевински техничар за високоградњу, мајстор 1992-2000
  • Од 1992 године радни стаж у струци; као мајстор, техничар, инжењер / извођач радова и наставник теорије и праксе грађевинске струке.
  • Обуке за пројектанте, извођаче радова и мајсторе за системе суве градње (Knauf Сертификат и Академија, Rigips Академија).
  • I место у Европи, Међународно такмичење младих монтера суве градње (ученика грађевинских школа) – Knauf Junior Trophy 2008, Дипломе победника: Александар Гајић, ученик; Борис Станковић, ученик; и Петар Ракас, наставник.
  • Награда Knauf Академије – Knauf Academy Award 2017
  • Национално признање у области безбедности и здравља на раду – “Плакета 28 април”, које додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије – Управа за безбедност и здравље на раду, 28 априла 2022 године у Београду
  • Обуке – модуларна настава (ЕУ), Министарство просвете Србије
  • Стручни испит за безбедност и здравље на раду (Управа за безбедност и здравље на раду – Министарство рада и социјалне политике Србије).
  • Обука за процену квалитета (Међународна организација рада – Агенција Уједињених нација).
  • Предајем технологију рада са практичном наставом ученицима трогодишњег занатског образовног профила монтер суве градње. Монтер суве градње је грађевински мајстор који монтира – спуштене плафоне, преградне зидове и облоге у ентеријерима од гипсаних плоча (типа Knauf, Rigips и др.) и декоративну гипсану орнаментику / гипс ентеријере, као и безбедност и здравље на раду. Када су први разред ученици имају праксу у школској радионици, а када су други и трећи разред онда им организујем праксу на градилиштима у сарадњи са фирмама које се баве монтирање система суве градње.
  • Моји ученици после полагања завршног испита и стицања дипломе монтер суве градње, раде као мајстори и пословође, а део њих је започео своје приватне послове и раде као предузетници у својим фирмама (бизнисима), односно сами су своје газде. Многи од њих су уз рад у струци завршили четворогодишњи образовни профил извођач инсталатерских и завршних грађевинских радова (четврти степен) или специјалистичко школовање за мајстора за високоградњу (пети степен), а имам неке од њих који су завршили студије и постали инжењери. Сви су запослени, не брину за посао и имају свој динар, односно плату и зараду. Са свима сарађујем и данас када су професионалци.
  • Члан Савеза инжењера и техничара Србије
  • Члан Омладинске комисије ФК Црвена Звезда Београд
 
 

Кључне квалификације

• Од 2001 године радно искуство као лиценцирани наставник практичне наставе стручних предмета грађевинске струке (теоријa и праксa / технологија рада са практичном наставом), Грађевинска школа, ул. Хајдук Станкова 2, 11000 Београд, Србија;

• Од 2003 године радно искуство као лиценцирани наставник практичне наставе за ученике образовног профила монтер суве градњe (Грађевинска школа, ул. Хајдук Станкова 2, 11000 Београд, Србија)

• Искуство у развоју стручних курикулума за нове занатске трогодишње образовне профиле (монтери суве градње, кровопокривачи итд.)

• Искуство у развоју VET завршних испитних задатака

• Искуство у настави у VET профилима: монтери суве градње од 2003 године,

• Стручни испит за послове безбедности и здравља на раду

• Експерт / консултант УН / МОР за процену квалитета (званична обука Уједињене Нације – УН / Међународна организација рада – МОР)

• Искуство у међународним пројектима као експерт / консултант у подручју: а) грађевинарство, и б) безбедност и здравље на раду које финансира донатор, посебно пројеката финансираних од стране ЕУ.

1992-2000 Србија, Београд ТРИО-Р, Београд извођач радова 1) Извођење грађевинских радова / Управљање грађевинским пројектима; 2) безбедност и здравље на раду;

Од 2001. године Србија, Грађевинска школа, Београд, Србија, лиценцирани наставник практичне наставе стручних предмета грађевинске струке

1) 2001-2003 наставник практичне наставе, образовни профил зидар-фасадер.

2) 2001-2005 наставник практичне наставе, образовни профил извођач инсталатерских и завршних грађевинских радова.

3) 2003-2018 наставник практичне наставе за ученике образовног профила монтер суве градњe (CARDS 1 Програм).

– Обуке – Knauf Системи / Rigips Системи / Wurth Системи / Protektor системи за конструкције и технике монтирања у сувој градњи

– Обуке – Wurth Системи / Заштитна опрема на раду

4) искуство у стручном образовању и обуци одраслих (програм CARDS 1).

– VET Тренинзи – Модуларни развој курикулума / настава / обука

– Стручно образовање и обука (VET) за ученике / одрасле у грађевинским занатима и безбедности и здрављу на раду у грађевинарству

5) Радно искуство у стручном образовању за период 2003-2017. – израда стручних програма и завршних испитних задатака за ученике образовног профила монтер суве градњe (програм CARDS 1).

6) Радно искуство у развоју стручних курикулума за нови образовни профил кровопокривач.

7) Радно искуство 2005-2012 у реформи и развоју курикулума за грађевинские занатске образовне профиле: зидар-фасадер; тесар; керамичар, руковалац грађевинском механизацијом; армирач; декоратер зидних површина; хидрограђевинар (водоинсталатер) и стаклорезац.

2010-2012 Србија – Београд, Суботица, Краљево, Нови Пазар – Међународна организација рада (УН-МОР) – консултант Агенције за процену квалитета Уједињених нација (УН)

1) Обука МОР-а за процену квалитета.

2) Консултант за процену квалитета.

3) Консултант за процену квалитета пројекта МОР „Подстицање запошљавања младих у Србији“ при Министарству економије и регионалног развоја Републике Србије.

Обука за неуро-лингвистичко програмирање на Универзитету Сингидунум у Београду.

2011 Србија, Грађевинска школа Београд, обука за послове безбедности и здравља на раду

1) Стручна обука / испит за стручно лице за безбедност и здравље на раду у Управи за безбедност и здравље на раду Министарства рада и социјалне политике Републике Србије.

2) Национална дозвола за обављање послова безбедности и здравља на раду (положен стручни испит у Дирекцији за безбедност и здравље на раду – Министарство рада и социјалне политике Републике Србије).

2008 Србија, Београд, Knauf Junior Trophy Serbia 2008 (Кнауф Јуниор Трофи Србија 2008)

I (прво) место На Међународном такмичењу монтера суве градње, Европско такмичење младих занатлија – ученика стручних средњих занатских школа, у конкуренцији девет тимова који се такмиче из земаља које су се квалификовале – Победници ученици Александар Гајић и Борис Станковић и ментор наставник Петар Ракас – монтери суве градње.

2006-2018 четири пута прво место као ментор са својим ученицима на Републичким такмичењима ученика геодетских и грађевинских школа Србије.

2017 Копаоник, Србија, Кнауф Академија, Кнауф Академска награда 2017 (Knauf Academy Award 2017). Добио сам награду Кнауф Академије за 15 година квалитета у теорији и пракси наставе у системима суве градње (Грађевинска школа у Београду, Србија) и преко 500 образованих и обучени, као и запослених монтера суве градње. Награду Кнауф Академије 2017 примили су и архитекта Ђузепе Манара (Architect Giuseppe Manara, Studio Arch. Manara & Partners, Roma, Italy) и Татјана Ђорђевић (менаџер јединице за управљање пројектима Министарства здравља Републике Србије).

 
2022 – Добитник сам Националног признања у области безбедности и здравља на раду, које додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије – Управа за безбедност и здравље на раду, 28 априла 2022 године у Београду.
 
 

Остале релевантне информације

• 2006. – учествовао сам у продукцији филма „Грађевинска школа, Београд“ као сценариста, стручни консултант и спикер.

• 2007 – Објавио сам стручни рад «Управљање људским ресурсима у изградњи» и презентацију на VI симпозијуму “Процедуре и проблеми изградње” (Врњачка Бања 18-20. Октобар 2007, Србија).

• 2007 – На међународној конференцији “Европска седмица безбедности и здравља на раду” у Београду, одржаној под покровитељством Владе Републике Србије, одржао сам предавање на тему “Безбедност и здравље на раду у грађевинарству” и “Прва помоћ” и демонстративне вежбе уз учешће мојих ученика.

• 2008 – На штанду Управе за заштиту на раду Министарства рада и социјалне политике Републике Србије, на Београдском сајму “Безбедност и заштита 2008”, имао сам своју видео презентацију на тему “Грађевински радови на висини и дубини” и “Повреде”, а са групом мојих ученика на истом месту извели смо показну вежбу “Прва помоћ”.

• 2008 – На Међународном такмичењу монтера суве градње „Кнауф Јуниор Трофи Србија 2008“, Европског такмичења младих занатлија – студената стручних занатских средњих школа, у конкуренцији девет тимова који се такмиче из земаља које су се квалификовале – моји студенти и ја као наставник ментор освојили смо прво место.

• На Српском државном такмичењу монтера суве градње – ученици стручних грађевинских занатских средњих школа, у конкуренцији са другим тимовима који се такмиче из Србије – моји ученици и ја као наставник ментор четири пута смо освојили прво мјесто.

• Имам своје публикације / презентације за своје ученике о системима суве градње и темама о безбедности и здрављу на раду.

• Припремам се да објавим своју прву књигу у технологији суве градње и другу књигу о безбедности и здрављу на раду.

2019 година Тим Србије је ВИЦЕШАМПИОНИ ЕВРОПЕ У СУВОЈ ГРАДЊИ – Салцбург, Аустрија, са својим ученицима учествовао сам на Knauf Junior Trophy 2019, Међународном такмичењу младих монтера суве градње, старости до 21 године живота.

2022 – Добитник сам Националног признања “Плакета 28 април” у области безбедности и здравља на раду, које додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије – Управа за безбедност и здравље на раду, 28 априла 2022 године у Београду.

2023 – Добитник сам Националног признања – “Борачка споменица – ЗАХВАЛНА ОТАЏБИНА 1990-1999”, на основу којег имам статус борца, које на основу уверења Министарства одбране Србије за припаднике оружаних снага у овом периоду, додељује Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије – Сектор за борачко-инвалидску заштиту.

Контакт:

ПЕТАР РАКАС, наставник практичне наставе

Грађевинска школа

Хајдук Станкова 2

11000 Београд

Србија

e-mail / web: petar@rakas.rs и petar.rakas@gmail.com   |   https://rakas.rs

мобилни: 064-172-53-73

Петар Ракас

професор суве градње

Грађевинска школа у Београду

ул. Хајдук Станкова 2, 11050 БЕОГРАД 22,

Београд-Звездара, ПАК 147615, Република Србија

Кликни на Локација да се отвори Google мапа

Петар Ракас, наставник технологије рада и праксе, професор суве градње, лиценца наставник практичне наставе грађевинске струке, Награда Кнауф Академије за 2017, Кнауф Сертификати, Кнауф Академија, Ригипс Академија, Стручни испит – Безбедност и здравље на раду, УН – Међународна организација рада – Обука за процену квалитета, Министарство просвете Србије – Обуке за модуларну наставу

 

Нема коментара:

Постави коментар

Истакнути пост

Петар Ракас - Упис ученика у Грађевинску школу у Београду

  ПЕТАР РАКАС, професор суве градње / наставник технологије рада и праксе / грађевински инжењер 7.1 извођач радова / саветник за безбедност ...